

ویژگی اجزای یک مقاله علمی : در مقالات گذشته به یکصد ویژگی مقاله علمی اشاره کردیم در مطلب پیش رو می خواهیم ویژگی های مطلوب هر یک از اجزای آن را بیان نماییم .
1- اصالت موضوع
اصالت موضوع” مربوط به محتوای مقالات است . اصالت موضوع یکی از امتیازهایی است که در ارزیابی و امتیاز دهی به مقاله های پژوهشی محسوب می شود.نکته قابل توجه چگونگی بیان این اصالت و دفاع از ان است. دراینجا به چند مورد اشاره می شود که وجود حتی یکی از انها برای اثبات اصالت یک اثر کافی است.
✔️ اجرای تحقیقی که قبلا انجام نشده است:
هر تحقیقی که برای نخستین بار انجام شود به گسترش مرزهای دانش کمک می کند و میتواند زمینه ساز پژوهش های اتی باشد و به همین دلیل اصیل محسوب میشود.
✔️ بیان یک ایده ی تازه به نحوی که قبلا انجام نشده است:
اثبات اصالت یک پژوهش می تواند جنبه های مختلفی داشته داشته باشد که یکی از انها همین بیان ایده های نو است.حتی اگر این ایده ها در یک مقاله فقط در حد طرح موضوع و اشاره به اهمیت ان اورده شود،بازهم دلیلی براصالت مقاله به شمار می اید.ویژگی اجزای یک مقاله علمی
✔️ استنتاج از ایده های دیگران از زاویه ای نو:
بیان مبانی نظری هر رشته از مسئولیت های بسیار سخت پژوهشگران ان رشته به حساب می آید . پویایی هررشته به نحو قابل توجهی به بیان بنیان های نظری ان بستگی دارد و این مسئله با تلاش های افرادی حاصل می شود که توانایی استنتاج ایده های موجود را از زوایای نو دارند.
✔️ اجرای یک تحقیق در یک کشور برای اولین بار:
هیچ تحقیقی در خلوت اتفاق نمی افتد و همواره متاثر از مولفه های پیدا وپنهانی است که در زمینه تحقیق وجود دارند. هرگاه پژوهشی برای نخستین بار در یک کشور انجام شود، حتی اگر این تحقیق قبلا نیز در یک کشور دیگری انجام شده باشد،اصیل محسوب می شود.اصالت چنین پژوهشی ناشی از عوامل زمینه ای است که متغیرهای تحقیق را تحت تاثیر قرار می دهند.به ویژه این رویکرد در مطالعات علوم انسانی واجتماعی اهمیت بسزایی دارد.
ویژگی اجزای یک مقاله علمی
✔️ استفاده از تکنیک های موجود برای منظوری تازه: در هر حوزه ی مطالعاتی ابزار و روش های پذیرفته شده ای وجود دارد که مورد استفاده محققان قرار می گیرند.پژوهشگرانی که با تکیه بر خلاقیت و نواوری خود توان گذر از قلمرو روش شناختی موجود را دارند، امکان اجرای مطالعات اصیلی را خواهند داشت که اصالت انها بیش از انکه به اصالت موضوع مورد بررسی باشد،مدیون نواوری در مبانی روش شناختی پژوهش است.
✔️ گذر از مرزهای روش شناسی رشته ی خود: گرچه هریک از حوزه های مطالعاتی مبانی روش شناختی خاص خود را در تحقیق دارند،شباهت ها واصول مشترکی میان انها می توان یافت که زمینه ساز خلق پژوهش های اصیل خواهند بود.
✔️ مشارکت در دانش:مشارکت در دانش به سه شکل رخ می دهد؛ نخست مشارکت یک تحقیق در مبانی نظری یک رشته است که می تواند ضامن اصالت ان باشد.دوم مشارکت درعمل به منظور حل مشکلی که زمینه ساز اجرای پژوهش شده است می تواند این هدف را تامین کند.سرانجام مشارکت در تدوین خط مشی و تصمیم گیری می تواند دلیلی بر اصالت یک مقاله محسوب شود.ویژگی اجزای یک مقاله علمی
✔️ استمرار یک کار اصیل دیگر: یکی از معیارهای ارزیابی مطالعات تحقیقی سنجش توان انها در فراهم اوری زمینه ی لازم برای ایندگان است. در مقایسه ی دو پروژهی تحقیقی مشابه پروژه ای امتیاز بیشتری می گیرد که زمینه ساز فعالیت های گسترده تری است. همه فعالیت هایی که ادامه دهنده یک کار اصیل باشند، همچنان اصالت لازم برای انتشار دارند.
2- عنوان
نخستین بخش هر مقاله که توسط خوانندگان دیده می شود عنوان است. عنوان مقاله، که در واقع هویت مقاله و هدف ان را به نمایش می گذارد، باید روشن، گویا، جامع،مانع وتا حد ممکن مختصر باشد.
از انجا که افراد معمولا براساس عنوان مقاله به جست وجو در بانک های اطلاعاتی مقالات می پردازند، دقت در انتخاب کلمات به کار رفته در عنوان به بازیابی موثرتر مقاله از سوی سایر پژوهشگران کمک میکند.ویژگی اجزای یک مقاله علمی
بنابراین توصیه میشود از به کار بردن واژگانی که به عنوان کلید واژه برگزیده نمی شوند پرهیز کنید. عباراتی مانند “مقدمه ای بر”،”بررسی وتحلیلی از”، و موارد مشابه فقط به طولانی شدن عنوان منجر شده و نقشی در بازیابی بهتر مقاله ایفا نخواهد کرد.
گروه پژوهشی پیشگامان مسیر دانش در زمینه چاپ مقاله isi و ویراش مقاله و استخراج مقاله و پذیرش مقاله فعالیت می نماید.
3- چکیده
هدف از تهیه ی چکیده فراهم اوردن تصویری کلی در خصوص محتوای مقاله است. کارکرد چکیده ان است که به خواننده در تصمیم گیری برای مطالعه ی متن اصلی یا عدم مطالعه ی ان کمک کند.
بنابراین، چکیده باید مهم ترین موارد مطرح شده در متن اصلی را به اختصار در برگیرد.چکیده باید درست، دقیق، مستقل از متن، موجز، صریح، غیر قضاوتی، روان ومنسجم باشد. چکیده باید به صورت یک بند و به زمان گذشته نوشته شود و حاوی مطالبی باشد که در مقاله بحث شده است.
4- کلیدواژه ها
معمولا دو روش اصلی برای انتخاب کلید واژه ها وجود دارد. روش اول که به انتخاب کلیدواژه های کنترل شده معروف است، به کمک اصطلاح نامه ها صورت می گیرد. در هریک از این دو روش لازم است ترکیبی از واژگان اعم واخص که بیشترین و نزدیکترین رابطه معنایی را با محتوای مقاله دارد، انتخاب شود.
انتخاب کلید واژه ی مناسب در مقاله احتمال بازیابی بیشتر مقاله را توسط دیگران در اینده افزایش می دهد و در نتیجه به دریافت استناد بیشتر به مقاله کمک می کند.در مجموع، کلید واژه ها باید با موضوع اصلی مقاله تناسب کافی داشته باشند.ویژگی اجزای یک مقاله علمی
5- مقدمه
کارکرد مقدمه اماده ساختن ذهن خواننده برای ورود به بحث اصلی و تبیین اهمیت مقاله است. از نوشتن جملات کلیشه ای و کلی در مقدمه پرهیز کنید، زیرا اثر منفی و ملال اوری بر ذهن خواننده به جای می گذارد.
برعکس اگر مقدمه با جملاتی که مبین اهمیت مقاله و رویکرد ویژه ان باشد، شروع شود، خواننده به ادامه ی مطالعه ی متن اصلی ترغیب می شود. در واقع، مقدمه باید با تبیین اهمیت موضوع مقاله، خواننده را جذب کرده و او را به مطالعه ی ان علاقه مند سازد. در مقدمه ی مقاله، نویسنده باید با توجه به نیاز وسطح مخاطبان ضمن پرهیز از حاشیه پردازس، مدخلی برای ورود به بحث اصلی باز کند.