

روش تنظیم پرسشنامه | تحقیق زمینه یابی
روش تنظیم پرسشنامه | تعریف: تحقیق زمینه یابی عبارتست از مشاهده پدیدهها به منظور معنا دادن به جنبههای مختلف اطلاعات جمع آوری شده. این تحقیق از ۲ مرحله تشکیل شده است:
۱- مشاهده دقیق و نزدیک پارامترهای مورد پژوهشی
ーY جمع آوری اطلاعات و معنا دادن به آنچه که مورد مشاهده قرار گرفته است. مردم چه میدانند، چه فکر می کنند یا چه کاری انجام میدهند اجرا می شوند. منظور از چه میدانند این است که مردم چه اطلاعاتی را در زمینه یک هدف یا یک موضوع پدید آوردهاند.
مراد از فکر کردن این است که عقاید، نگرش ها، ارزش ها و باورهای مردم چه هستند. زمینه یابی نباید برای جمع آوری اطلاعات از منابع موجود به کار برده شود بلکه این فرآیند پژوهشی است است که اظهارات مردم را در باره اینکه چه می دانند و چه فکر می کنند اندازه گیری می کنند.
اهداف تحقیق زمینه یابی | روش تنظیم پرسشنامه
۱- توصیف (description): معمولاً تحقیق زمینه یابی به منظور کشف واقعیتهای موجود یا آنچه که هست انجام می شود به عبارت دیگر این روش پژوهشی به منظور توصیف یک جامعه تحقیقی در زمینه توزیع یک پدیده معین انجام می شود به همین دلیل محقق در مورد علت وجودی توزیع بحث نمی کند بلکه تنها به چگونگی آن در جامعه مورد پژوهش می پردازد و آن را توصیف می کند.
برای مثال مرکز آمار، توزیع سن و جنس را در کشور، وزارت کشور درصد آراء مردم در انتخابات یا وزارت کار میزان بیکاری را در بین کارگران نشان میدهند و این توزیع را در نقاط مختلف کشور توصیف می کند. که توصیف میتواند در سطح جامعه، با انجام سرشماری یا در سطح نمونه و تعمیم آن به جامعه از طریق نمونه گیری انجام گیرد.
۲- تبیین (explanation):
گرچه قالب تحقیقات زمینه یابی دارای هدف توصیفی هستند اما برخی از آنها هدف تبییتن هم دارند به عنوان مثال در نمونه گیری رأی دهندگان انتخاباتی می توان تبیین کرد که چرا برخی از رأی دهندگان یکی از کاندیداها را بر بقیه ترجیح دادهاند یا در مثال امارگیری بیکاری، محقق میتواند بر این مساله که چرا برخی کارگران، کار پیدا کردهاند و عده ی دیگر هنوز بیکارند تأکید نماید.
تبیین عبارتست از برقراری رابطه درونی بین متغیرهای مختلف، اما چگونه می توان به طور عینی این رابطه را برقرار کرد؛ این فرآیند از طریق استدلال استقرایی و آزمون نتایج نظریه ها، میسراست.
۳- کشف (exploration): هنگامی که پژوهشگر بخواهد موضوع خاصی را مورد پژوهش قرار دهد می تواند از روش های زمینه یابی به عنوان یک تدبیر پژوهشی استفاده نماید.
متعدد مشے در پژوهشهایی که از پرسشنامه استفاده می شود اعضا نمونه یا جامعه با پر کردن پرسشنامه و بازگرداندن آن به پژوهشگر در مصاحبه ای که خود آن را بر عهده داشتهاند شرکت می کنند؛
به همین دلیل سؤال ها و راهنماییهای مربوط به آن باید به اندازه کافی روشن و قابل فهم باشد تا پاسخگو نقش مصاحبه کننده را نیز اجرا کند این گونه پرسشنامه ها را نیز میتوان در محل های مورد نظر مثل منازل و محل کار اشخاص و اماکن عمومی مثل مراکز خرید و تفریحی و در بین اعضای گروههای مورد نظر مثل دانشجویان و پرسنل ارتش و .
توزیع نمود از آنجا که پرسشنامه جنبه خود اجرایی دارد باید به شیوهای نوشته یا بیان شود که بتواند افراد موردنظر را مشارکت ترغیب کند. دستورالعمل، سؤال ها و راهنمایی آن باید به گونهای طرح شود که افراد مورد نظر را به ادامه همکاری و برگرداندن پرسشنامه علاقه مند نماید؛ این امر به خاطر عدم حضور مصاحبه گر واقعی برای توضیح بیشتر و تشویق پاسخ دهنده است.
مراحل اجرای زمینه یابی | روش تنظیم پرسشنامه
پرسشنامهایالف) هدف: اولین قدم در اجرای زمینه یابی پرسشنامه تهیه فهرستی از هدفهایی است که پژوهشگر قصد دارد به کمک پرسشنامه به آنها برسد؛ تهیه و تنظیم پرسشنامه قبل از داشتن درک روشنی از آنچه که باید حاصل شود تقریباً ناممکن است.
تا زمانی که به شکل دقیق روشن نکنیم که به چه نوع اطلاعاتی نیاز داریم، با این اطلاعات چه کارهایی می توانیم انجام دهیم و چگونه هر سؤالی در پرسشنامه در رسیدن به این هدف به ما کمک می کند قادر به تهیه یک پرسشنامه مناسب به سؤال تحقیقی خود نخواهیم بود.
در تهیه هدفهای پرسشنامه لازم است که روشی های تجزیه و تحلیل اطلاعاتی که از اجرای پرسشنامه جمع آوری می شوند مورد توجه قرار گیرند.
ب) بیان مساله: |روش تنظیم پرسشنامه
هدف زمینه یابی پرسشنامهای توصیف رفتار، طرز تفکر، احساس ویژه یا آزمون رابطه بین دو یا چند متغیر است. برای مثال پژوهشگر ممکن است به توصیف موارد زیر علاقهمند باشد.
احساس مردم نسبت به مجازات اعدام برای قاچاق مواد مضر چگونه است؟
چه مقداری اقدام به قاچاق مواد مخدر کردهاند؟ چه مقداری از خانواده خرید کالای معین را در نظر دارند؟ در انتخابات آینده مردم به چه کسی رأی خواهد آورد؟ طرز تفکر کارکنان دولت نسبت به مشاغل چگونه است؟ پژوهشگر ممکن است به آزمون رابطه دو یا چند متغیر علاقهمند باشد برای مثال همبستگی بین اعتماد به نفس و موفقیت شغلی یا رابطه بین سطح درآمد و رضایت شغلی
ج) تعیین جامعه و انتخاب نمونه:
تعیین جامعه در بیشتر موارد در نکاتی همچون اهمیت موضوع، قابلیت تعمیم پذیری، علاقه پژوهشگر و منابع اطلاعاتی مبتنی است جامعه موردنظر، شهرک، شهر، استان، کشور، منطقه آموزشی واحد نظامی یا زیر گروهی از واحدهای ذکر شده نظیر گروه های قومی، مذهبی، سنی و شغلی باشد به علت وسعت زیاد جامعه موردنظر، همیشه مطالعه تمام آن مقدور نیست بعلاوه برای توصیف ویژگیهای جامعه مورد نظر و آزمون فرضیه در مورد آن نیازی به مطالعه تمام اعضای جامعه نیست.
روش تنظیم پرسشنامه را از ما ، گروه پژوهشی پیشگامان مسیر دانش ،
در عوض به انتخاب نمونه ای از اعضای جامعه که معرف و نماینده واقعی آن باشند اقدام می شود. بیشتر پرسشنامه ها حاوی مطالبی هستند که به منظور اندازه گیری متغیرهای وابسته و مستقل و ویژگیهای مورد نیاز تهیه و تدوین می شود دستورالعملهایی که در تنظیم پرسشنامه الزامی هستند به شرح ذیل است:
۱. سؤال های پرسشنامه باید ساده، روشن و دقیق باشند؛ زیرا هنگام پاسخگویی به آنها کسی جهت تعریف و توضیح حضور ندارد.
۲. سؤالات پرسشنامه باید به صورت پاسخ بسته نوشته شود و بهتر است تعداد سؤالهای پاسخ باز به حداقل ممکن برسد، امکان دارد پاسخ هایی که به سؤالات باز داده میشود ناتمام و بی ربط باشند.
ناخوانایی، غلط املایی و تفسیر پاسخ های باز از دیگر مشکلات سؤال های پاسخ باز میباشند.
جهت ثبت سفارش خدمات، میتوانید فرم را تکمیل نمایید.
-
روش تنظیم پرسشنامه چگونه است؟
-
چگونه روش تنظیم پرسشنامه را فرا بگیرید؟
-
چند روش تنظیم پرسشنامه را از گروه پژوهشی پیشگامان مسیر دانش بپرسید.
2673 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید